IMG_4105

Akupunktur er en behandlingsform innen Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM). Du kan lese mer om akupunktur her.

I fertilitetsbehandling er kvinnens menstruasjonssyklus grunnleggende, og det er viktig å få en detaljert forståelse av den enkelte kvinnes syklus. Både sykluslengden, blødningsperiodens varighet og mengde, menstruasjonsblodet og eventuelle smerter/plager er viktig å kartlegge for å tilrettelegge behandlingen best mulig.

Menstruasjonssyklusenen deles gjerne inn i fire faser:

1. Blødningsperioden
2. Follikulærfasen
(etter blødning frem mot eggløsning)
3. Eggløsningsfasen
4. Lutealfasen
(etter eggløsning frem mot neste blødningsperiode – evt. en graviditet)

Kvinnens basale kroppstemperatur (BKT) gjennom syklusen gir nyttig informasjon når behandlingen skal legges opp. Det gir også et bilde av hormonbalansen. Dette er temperaturen som måles om morgenen før man står opp. Et BKT-skjema kan lastes ned her.

Behandlingen varieres/tilpasses ut fra menstruasjonssyklusen, og intensiveres der problemet ligger (f.eks. frem mot og rundt eggløsning ved eggløsningsforstyrrelser, eller etter eggløsning ved implantasjonsproblemer).

Det er normalt at akupunkturbehandlingen foregår gjennom 3-6 hele sykluser, avhengig av årsak og grad av infertilitet, og respons/mottakelighet for behandlingen. Hos enkelte kan det være nok å behandle gjennom 1-2 sykluser før graviditeten er et faktum. Akupunkturbehandlingen fører gjerne med seg positive «bivirkninger» også, som f.eks. bedre søvn, et redusert stressnivå, mer energi, mindre premenstruelle plager som smerter i mage/korsrygg, hodepine, humørsvingninger, spotting/småblødninger m.m.

I tillegg til akupunkturbehandlingen er det viktig å ta i betraktning kostholdet, og vurdere et eventuelt behov for kostholdsendring og/eller kosttilskudd. Videre er det gunstig å være i moderat aktivitet (både for lite og for mye kan ha en negativ innvirkning), redusere stress, samt at det er viktig å unngå skadelige miljøfaktorer som røyk, stort forbruk av alkohol, koffein og andre stimulanser, enkelte medisiner og kjemikalier, miljøgifter etc. Mer om dette kan du lese under Hva kan du gjøre selv?

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *