Smerter, betennelse og omega-3

Har du smerter som ikke går over? Alle smertetilstander involverer en betennelsesprosess. Opplever man vedvarende og/eller tilbakevendende smerter så tyder det på at man har en såkalt kronisk lavgradig (subklinisk) betennelsesprosess pågående i kroppen. Det betyr at celler og vev er utsatt for betennelse, og mangler mekanismer for å dempe og stoppe denne betennelsen.

Forskjellen på akutt og kronisk betennelse

En akutt betennelse er generelt en positiv og kortvarig prosess, som reparerer skadet vev og fjerner potensielt skadelige inntrengere. Når jobben er utført avsluttes betennelsen. Kronisk betennelse derimot, er utelukkende en uønsket tilstand. Den ligner på en akutt betennelse, men i stedet for å avsluttes fortsetter prosessen over potensielt mange år. Dette fører til en gradvis nedbryting av vev i for eksempel hjertet, hjernen, brusk, ben og andre steder i kroppen – som vil lede til smerter, slitasje og til slutt sykdom.

Hva forårsaker en pågående kronisk betennelse?

Det er flere livsstilsfaktorer som påvirker hvordan en betennelsesprosess arter seg, hvor kostholdet er det mest vesentlige. Det vi spiser og drikker er drivstoffet vårt, og avgjør om kroppens celler og vev fungerer som de skal. Fyller vi på med riktig drivstoff, vil kroppen få tilført de næringsstoffene den trenger for å utføre alle de komplekse fysiologiske mekanismene som skal til for å holde oss frisk og smertefri. Vi blir også bedre rustet til å takle de mange påkjenningene og belastningene vi utsettes for, enten det er fysisk og/eller psykisk stress, bakterier og virus, miljøgifter, stråling eller annet. Feil drivstoff kan derimot føre til betennelse, som igjen påvirker helsen i negativ retning.

Mangel på fysisk aktivitet, dysbiose (ubalanse i tarmfloraen), stress og for lite søvn er andre faktorer som er med på å opprettholde en betennelsestilstand.

Omega-3 fettsyrer har, sammen med bl.a. polyfenoler (en kraftig antioksidant som finnes i bl.a. grønnsaker og frukt), en betydelig betennelsesdempende virkning i kroppen. Det er særlig omega-3 fettsyren EPA (fra bl.a. fet fisk) som har denne betennelsesdempende effekten. De aller fleste får i seg altfor lite av disse betennelsesdempende komponentene. Samtidig spiser de fleste mye mat som inneholder omega-6, som har en betennelsesfremmende effekt. Omega-6 fettsyrer finnes det mye av i vegetabilske oljer (som solsikkeolje, soyaolje og maisolje), korn og melvarer, nøtter og frø. Ultraprosessert (sterkt bearbeidet) mat inneholder store mengder omega-6. Dette er stort sett alt som produseres av matvareindustrien, med lange innholdsfortegnelser.

Både omega-3 og omega-6 er essensielle fettsyrer, som betyr at kroppen ikke klarer å lage de selv men må få det tilført via kosten. 

Den viktige fettsyrebalansen

Det er gjort mye forskning på balansen mellom omega-3 og omega-6, og hvordan det påvirker betennelse i kroppen. Det man har funnet ut er at dersom man har et forhold på mer enn 3 ganger så mye omega-6 som omega-3 så øker risikoen for en kronisk betennelse. Dette har en rekke uheldige virkninger på helsen vår, ikke bare i forhold til smerter.

Betennelse er underliggende for alle moderne livsstilssykdommer og -plager, slik som hjerte-kar-sykdom, kreft, diabetes, demens/alzeimer, autoimmune sykdommer, astma og allergi, hudplager, adferdsvansker og psykiske lidelser.

Dersom du ikke spiser mye fisk og sjømat, eller tar et kvalitetstilskudd av omega-3, er sjansen stor for at du har et betydelig høyere nivå av omega-6 i forhold til omega-3. Gjennomsnittet i Norge ligger på ca. 12:1, altså 12 ganger så mye omega-6 som omega-3. Til sammenligning er gjennomsnittet i Europa 15:1, og i USA så høyt som 25:1.

Du kan enkelt ta en blodprøve (et stikk i fingeren) hos vår fysioterapeut Eilen eller osteopat Thomas for å sjekke din fettsyrebalanse. Du vil få en avansert og omfattende analyse av 11 forskjellige fettsyrer i blodet ditt. Dette gir mye informasjon om din helse.

Tilskudd av omega-3

Man må spise store mengder fisk og sjømat for å få dekket behovet for omega-3. Fettsyrene er utsatt for oksidering, særlig i bearbeidet mat, som igjen påvirker hvor mye kroppen tar opp. I tillegg er det mye miljøgifter i fisk og sjømat pga forurensning i havet, særlig i fet fisk. Det er derfor lurt å ta et tilskudd av god kvalitet for å sikre at man får i seg nok omega-3.

Er det samme hva slags tilskudd man tar av omega-3? Det er mange ulike produkter på markedet. Det som er vesentlig, er innholdet og fordelingen av omega-3 fettsyrene EPA og DHA, samt hvor godt beskyttet disse fettsyrene er mot oksidering. Dette har mye å si for om kroppen vår tar opp og nyttiggjør seg de omega-3 fettsyrene man inntar. Vi trenger stort sett dobbelt så mye EPA som DHA, og vi trenger å få dette tilført hver dag.

Denne oljen som vi anbefaler er testbasert og av svært høy kvalitet, og resultatene viser at 95% kommer i balanse på 3:1 eller lavere etter å ha tatt oljen i 120 dager. Den har et høyt omega-3-innhold, og inneholder dobbelt så mye EPA som DHA. I tillegg er den rik på polyfenoler fra tidlig høstet oliven, som både beskytter omega-3 fettsyrene, og har en betennelsesdempende effekt i kroppen.

Er det andre ting man kan gjøre for å redusere kronisk betennelse?

Noe av det viktigste man kan gjøre er å unngå ultraprosessert mat produsert av matvareindustrien. Det inneholder mye ugunstig vegetabilsk fett, stivelse (fra bl.a. raffinert mel), sukker, industrisalt og diverse tilsetningsstoffer. Velg naturlige råvarer så langt det tar seg gjøre, både fra plante- og dyreriket. Velg økologisk når du kan. Unngå sukker og stivelse i størst mulig grad, samt raffinerte vegetabilske oljer. Kokosolje og smør/ghee tåler varmebehandling godt og er gode fettkilder til steking. Korn og melvarer inneholder både mye omega-6 og stivelse, så det er lurt å kutte ned på brød, bakevarer og pasta. Prebiotisk fiber og fermentert mat og drikke er med på å balansere tarmfloraen, som er viktig for å dempe betennelse.

Ved siden av et betennelsesdempende kosthold er det viktig å få nok søvn, være fysisk aktiv, og unngå stress i størst mulig grad. Har du en hverdag preget av stress er det lurt å gjøre stressreduserende tiltak, som f.eks. meditasjon, yoga, turer i skogen eller andre ting som gjør at du kobler av og slapper av.

Har du spørsmål, eller ønsker du å ta en test og komme i gang med et omega-3 tilskudd av god kvalitet? Ta kontakt med Eilen eller Thomas her på Det Gule Huset.