Det er mange grunner til at vi mennesker oppsøker terapi. Ordet terapi kommer fra gresk, og betyr en aktiv handling for å løse et problem. Når vi mennesker oppsøker terapi, kommer vi som regel fordi noe har blitt vanskelig i livet. Problemer oppleves som problemer, fordi de støter mot, eller fjerner oss fra det som betyr noe for oss, fratar oss opplevelsen av å ta aktive valg, fremstå slik vi ønsker eller de kan føre til at vi tyr til strategier eller handlinger som ikke nødvendigvis er bra for oss. I terapi er jeg opptatt av at vi kan få tak i det som er viktig for deg og dere. Når vi vet hva som er viktig for oss kan vi lettere leve livet slik vi ønsker.
Første gang du/dere kommer til time blir dere hentet av meg på venterommet. Jeg tilbyr kaffe, te eller vann før vi sammen går inn på samtalerommet.
Vi starter første time med en liten introduksjon. Jeg forteller kort om meg, så dere vet litt om hvem jeg er og hvem dere skal samtale med. Deretter starter vi arbeidet. I de første samtalene vil hovedfokus være å bli kjent og sammen få en forståelse av din eller deres livshistorie. Vi vil snakke om hva som fungerer og hva som oppleves utfordrende og vanskelig. Sammen blir vi enige om konkrete mål for terapien basert på hva som oppleves viktig for deg eller dere. Vi snakker og blir enige om hvordan det kan gi mening å jobbe mot målene. Dere vil oppleve at timene har en fast og litt stram regi. Som terapeut er jeg opptatt av å skape et trygt rom hvor de som kommer kan finne ut av seg selv og sin situasjon når noe i livet oppleves strevsomt, når vanskene går utover livskvaliteten eller fremdriften. Jeg er opptatt av at alle timer skal bringe en forskjell. Forskjellen trenger ikke alltid bety at noe nytt kommer fram, eller at vi har funnet en løsning på noe, det kan like gjerne handle om at måten” det gamle” snakkes om oppleves hjelpsomt, eller en følelse av å kjenne mer ro eller trygghet på at noe kan være som det er.
Kommer du alene vil en samtale vanligvis vare en time (60min.). Kommer dere som par eller som en familie kan samtalen vare fra 1,5 til 2 timer (90-120min.). Mot slutten av hver samtale foretar vi en liten oppsummering: Hva ble viktig for deg og dere? Er vi på sporet? Hva er viktig å ta med «ut av terapirommet» og er det noe som vil være spesielt viktig å fokusere på frem til neste avtale?
Vi blir ofte enige om” hjemmearbeid”. Dette for å ha noe å holde fast i eller fordi samtalen har gitt inspirasjon til å bryte noen mønster eller begynne med noe nytt.. Det kan være å ta initiativ til mer sosial omgang, begynne å trene, bli tydeligere ovenfor partneren sin, gjennomføre en vanskelig samtale, utfordre engstelse gjennom å gjøre «modighetsøvelser» eller trene på å anerkjenne og tåle vanskelige følelser. Jobber vi mot plagsom angst kan eksponeringsøvelser være viktig for å utfordre angsten mellom timene. Ofte kan vi problemløse og øve i selve samtalene på ferdigheter eller situasjoner som kan oppleves vanskelige, – men viktige, som for eksempel å sette ord på egne følelser og behov ovenfor mennesker i livet vårt. Selv om vi kan snakke om vanskelige situasjoner og følelser er det ofte humor til stede i samtalene.
Min oppgave er, sammen med deg eller dere, og utforske deres viktige erfaringer, kunnskap og verdier. Ved å oppdage våre egne ferdigheter, vår egen kunnskap og verdier kan vi lettere finne ut hvordan vi kan leve våre liv, sammen og alene. Ofte sitter vi mennesker på forståelsen og løsningene selv men trenger en nysgjerrig og lyttende terapeut å snakke det frem med.
Noen ganger deler jeg konkrete verktøy som kan være til hjelp i forhold til det vi snakker om. Verktøyene tilpasses alltid den enkelte og tas kun i bruk om det oppleves riktig. Sammen kan vi etablere mer hensiktsmessige måter å forstå, handle og regulere egne følelser på.
Vi vil ha forskjellige roller men terapien bygger på et gjensidig likeverdig samarbeid. Ditt eller deres engasjement og involvering er helt avgjørende for et godt resultat og være det som gir terapien drivkraft og retning. Kognitive teknikker og andre verktøy blir først nyttig når vi selv benytter dem og når de kan tilpasses akkurat deg eller dere.
Dere vil erfare at jeg inntar ulike roller i samtalene. Noen ganger inntar jeg posisjonen som «lærer» som deler verktøy og strategier som kan være hjelpsomme, for eksempel verktøy for å utfordre angst, selvkritiske stemmer, eller ulike måter å trene opp egen selvomsorg på. Andre ganger er jeg «treneren» som «pusher» og heier på det jeg har forestått er viktig å få til av endringer, men som kan oppleves vanskelig å begynne med. Jeg kan være med ut å øve på det som oppleves vanskelig, for eksempel å handle i butikker, ta kollektiv transport, begynne å trene, ta kontakt med fremmede etc.
Mest av alt er jeg er likeverdig lyttende og støttende samtalepartner som sammen med deg eller dere kan finne ut av hva som er viktig, og hvordan du, eller dere kan leve livet i tråd med det.
Samtalene holdes fortrinnsvis på kontoret, men kan gjøres ute på gåturer hvis det føles mer naturlig. For mange er det lettere å prate om seg selv, og få kontakt med følelsene sine i mer uformelle omgivelser hvor man ikke sitter ansikt til ansikt. I tillegg kan det å være ute i naturen ha en positiv terapeutisk effekt i seg selv.
Du eller dere bestemmer selv når vi skal avslutte terapisamtalene.