Assistet befruktningEtter at dere har blitt utredet for infertilitet hos gynekolog og funnet ut at dere har problemer med å bli gravid på den naturlige måten, er assistert befruktning en vei å gå for å få ønskebarnet deres. Formålet med assistert befruktning er å bringe eggceller og sædceller sammen for å oppnå en vellykket befruktning og graviditet. Det er flere behandlingsformer innen assistert befruktning, hvor de vanligste er:

    • Inseminasjon av sæd
      Store mengder friske sædceller injiseres ved inngangen til livmorhalsen eller helt oppe i livmoren.
    • Prøverørsbehandling/IVF (in vitro-fertilisering)
      Egg hentes ut fra eggstokkene og befruktes i en skål med sædceller, deretter blir ett eller flere embryoer (befruktede egg) plassert i livmoren.
    • ICSI (intracytoplasmatisk spermieinjeksjon/mikroinjeksjon)
      Én enkelt sædcelle velges ut og injiseres i et egg.
    • MESA (mikrokirurgisk spermieaspirasjon fra bitestikkel)
      Sædceller hentes ut direkte fra bitestikkel, deretter blir befruktning forsøkt med ICSI. Prøverørsbehandling/IVF

Prøverørsbehandling/IVF

Dette er den mest brukte metoden innen assistert befruktning. Hos kvinner modnes normalt ett egg per måned. Ved prøverørsbehandling (in vitro-fertilisering – IVF) trenger man flere modne egg. IVF-behandling starter derfor med hormonbehandling av kvinnen slik at flere egg modnes og kan hentes ut fra eggstokkene ved hjelp av et mindre inngrep. Kvinnens egg, gjerne rundt 10 stykker, og sæd fra mannen føres sammen i en skål i et laboratorium. Befruktningen skjer vanligvis innen 18 timer. De befruktede eggene følges i 2–5 dager for å se hvordan de utvikler seg til embryo. Kanskje er det bare halvparten av eggene som egner seg for å oppnå graviditet. Ett (eller to) av embryoene som ser bra ut, settes inn i kvinnens livmor. Resten kan fryses ned til senere bruk. Dersom det er egg til overs, såkalte overtallige befruktede egg, kan de doneres til forskning. I dag er befruktning utenfor kroppen et vanlig behandlingstilbud i de fleste land. Oversikt fra Medisinsk fødselsregister viser at det i årene fra 1984 til og med 2010 ble født nærmere 23 000 barn etter assistert befruktning. I 2010 ble rundt 1750 barn til ved prøverørsbefruktning. Dette utgjør rundt tre prosent av alle nyfødte i Norge. For mer informasjon om assistert befruktning kan du se Bioteknologinemda og Oslo Universitetssykehus sine hjemmesider. Du finner også informative videoer på Babyverden sine hjemmesider.

Hvor tilbys assistert befruktning?

Etter utredning og henvisning fra gynekolog, kan man søke om å få plass ved en fertilitetsklinikk enten offentlig eller privat. De som får innvilget behandling ved en offentlig fertilitetsklinikk får dekket maksimalt tre forsøk, og betaler en egenandel pr. forsøk, samt utgifter til medisiner. Ved private fertilitetsklinikker betaler man alt selv, men slipper da ventetid. Man kan da ta direkte kontakt med klinikken, og trenger ikke å ha vært hos gynekolog på forhånd.

Sjansen for å lykkes

Det er ingen garanti for at man lykkes med å bli gravid ved assistert befruktning selv om man prøver mange ganger. Hvorvidt man lykkes varierer med mange forhold, blant annet kvinnens alder og hva som er årsaken til befruktningsudyktigheten. Rundt 60–70 prosent av parene som gjennomgår behandling, får et barn etter ett eller flere forsøk. Akupunktur kan være et godt supplement gjennom IVF-behandlingen, både for å redusere stress, dempe bivirkninger i forbindelse med hormonbehandlingen, og øke sjansen for å bli gravid.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *