IMG_4085

Akupunktur

Hva er akupunktur?

Akupunktur er en behandlingsform innen Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM), og har blitt praktisert i over 2000 år. Ordet akupunktur kommer av de latinske ordene acus, som betyr nål/spiss, og punktur, som betyr punktere/stikke. Kineserne kaller det Zhen Jiu som betyr nåling og varming. Du kan lese mer om TKM og akupunkturens historie på Akupunkturforeningens hjemmesider.

TKM bygger på teorien om yin, yang og Qi (vital energi). I kinesisk medisin ser man på kropp og sjel som en integrert enhet bestående av en rekke vitale organger og energibaner (meridianer) som binder organene sammen. I dette kretsløpet skal Qi strømme fritt og harmonisk, og dette er igjen en forutsetning for god helse. Qi kan på mange måter sammenlignes med strømnettverket i nervesystemet vårt.

Hvordan virker det?

Hensikten med bruk av nåler og andre verktøy akupunktører benytter seg av – som f.eks. kopping og moxa/varmebehandling – er å stimulere kroppens egne helbredelsesprosesser til å reparere skader og ubalanser i kroppens sirkulatoriske (blodgjennomstrømning), hormonelle (f.eks. stoffskiftet, menstruasjonssyklus, svangerskap, stress/forhøyet kortisol, vekst og reparasjon av celler og vev) og nevrologiske system (vårt strømnettverk, basis for all kommunikasjon mellom hjernen og alle vev og organer i kroppen).

Innenfor Vestlig medisin (ofte kalt medisinsk akupunktur) brukes akupunktur mye i behandling av ulike smertetilstander (som f.eks. smerter/plager i muskel-skjelett-systemet og spenningshodepine), og mot kvalme. Virkningsmekanismene forklares ut fra en påvirkning av nervesystemet som fører til bl.a. økt perifer sirkulasjon, nedsatt spenning/tonus i muskulatur, samt produksjon av bl.a. endorfiner og serotonin.

Behandlere

Anne Uleberg